Afzetprijzen industrie 3,5 procent hoger

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober 3,5 procent hoger dan in oktober 2016, meldt het CBS. De prijsstijging is kleiner dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie bijna 5 procent duurder.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Olie op jaarbasis minder duur

In oktober 2017 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 49 euro. Dat is 5,1 procent meer dan een jaar eerder. Een maand eerder was de prijs voor een vat ruwe olie met 46,5 euro weliswaar lager, maar wel 10,5 procent hoger dan in september 2016.

De ontwikkeling van de afzetprijzen hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in oktober ruim 6 procent duurder dan in oktober 2016. Een maand eerder was de prijsstijging bijna 19 procent.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in oktober 8 procent hoger dan een jaar eerder. In september waren chemische producten bijna 9 procent duurder.

Binnen de industrie was de prijsstijging van producten van de basismetaalindustrie met bijna 11 procent het hoogst. Dat hangt onder meer samen met de relatief grote vraag. Ook de afzetprijzen van de metaalproductenindustrie waren sterker gestegen dan gemiddeld.

Verder waren de prijzen van de voedingsmiddelen-, de rubber- en kunststof-, en de auto-industrie hoger dan een jaar eerder. De prijzen in de machine-industrie lagen daarentegen opnieuw lager dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse, september 2017
 mutatie
Basismetaal10,7
Chemie8
Aardolie6,1
Metaalproducten3,7
Rubber/Kunststof2,4
Auto1,2
Voeding0,9
Machine-0,7

De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Afzetprijzen industrie stijgen in oktober

Vergeleken met september zijn de afzetprijzen van de industrie in oktober een fractie gestegen (0,2 procent). De prijzen op de binnenlandse markt bleven ongeveer gelijk, terwijl die op de buitenlandse markt iets stegen.