Steeds meer Nederlanders in de cloud

© © Marcel Kusch/dpa/Corbis
Bijna de helft van de Nederlanders zegt in 2017 de cloud te gebruiken om bestanden op te slaan. Dat zijn er meer dan in voorgaande jaren. Vooral foto’s worden er opgeslagen. Nederland behoort tot de Europese top in cloudgebruik. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het onderzoek ‘ICT gebruik van huishoudens en personen 2017’ van het CBS.

Cloudgebruik door Nederlanders
  (%)
201431
201533
201640
201746

Maakte in 2014 nog 31 procent van alle Nederlanders van 12 jaar of ouder gebruik van de cloud, in de jaren daarna steeg dit gebruik tot 46 procent in 2017. Het percentage jongeren in de cloud is ruim drie keer zo groot als het percentage ouderen; het percentage hoogopgeleiden ongeveer twee keer zo groot als het percentage laagopgeleiden.
Onder mannen zijn clouddiensten iets populairder dan onder vrouwen.

Opgeslagen bestanden door cloudgebruikers, 2017
  (%)
Foto's90
Tekst, spreadsheets,
presentaties
59
Muziek30
Video's, films, tv-programma's25
E-books of e-magazines14
Andere bestanden34

Foto’s meest favoriet in de cloud

Verreweg de meeste cloudgebruikers (90 procent) zeggen die voor de opslag van foto’s te gebruiken. Ook voor opslag van tekst, spreadsheets en presentaties wordt de cloud vaak benut, namelijk door zes op de tien. Muziek, video’s of films, en e-books of e-magazines worden duidelijk minder vaak in de cloud opgeslagen. Een minderheid van 20 à 30 procent heeft dit in de afgelopen drie maanden wel eens gedaan.

Het cloudgebruik is vaak gratis maar soms worden kosten in rekening gebracht, bijvoorbeeld voor extra opslagcapaciteit. Het leeuwendeel van de Nederlanders zegt gratis van de cloud gebruik te maken; minder dan een op de vijf zegt te betalen voor de clouddiensten.

Cloudgebruik, 2017
  (%)
EU-2826
Zweden45
Nederland43
Ver. Koninkrijk43
Finland35
Belgie32
Spanje29
Duitsland22
Frankrijk21
Italie20

Nederland in Europese top cloudgebruik

In 2016 zei 43 procent van de 16- tot 75-jarige Nederlanders in de afgelopen drie maanden gebruik te hebben gemaakt van de cloud. Daarmee behoort Nederland samen met Zweden en het Verenigd Koninkrijk tot de Europese top drie.

In grote Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk en Italië ligt het gebruik met percentages van rond de 20 procent meer dan de helft lager. Gemiddeld in de EU maakt ruim een kwart gebruik van de cloud.