Productie industrie ruim 5 procent hoger in september

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte / Marco van Middelkoop luchtfotografie
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 5,2 procent hoger dan in september 2016, maakt het CBS bekend. De stijging is groter dan een maand eerder. Al twee jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelen- en de elektrische-apparatenindustrie groeide het sterkst.

Productie transportmiddelen- en elektrische-apparatenindustrie groeit het sterkst

De transportmiddelen- en de elektrische-apparatenindustrie produceerden in september 15,5 procent meer dan in september 2016. Ook de productie van de machine-, de metaalproducten-, de farmaceutische en de rubber- en kunststofindustrie groeide sterker dan gemiddeld binnen de industrie.

Gemiddelde dagproductie naar bedrijfsklasse, september 2017
 Mutatie
Transportmiddelen15,5
Elektrische apparaten15,5
Machine15,4
Metaalproducten7,5
Farmaceutische6,3
Rubber en kunststof5,4
Voedingsmiddelen1,9
Chemische producten0,6
Industrie (totaal)5,2

De genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn goed voor circa 70 procent van de industriële productie.

Hoogste productie ooit

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van augustus op september 2017 steeg de productie met 1,4 procent. Daarmee is de productie op het hoogste niveau ooit uitgekomen.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Producentenvertrouwen verandert nauwelijks

Het producentenvertrouwen veranderde in oktober nauwelijks en blijft ruim boven het gemiddelde producentenvertrouwen van de afgelopen 20 jaar liggen.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten bereikte in oktober opnieuw een record. De Duitse producenten waren vooral positiever over de huidige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in september 4,3 procent hoger dan een jaar eerder.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.