Consumentenvertrouwen minder positief in september

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte
De stemming onder consumenten is in september minder positief, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen komt uit op 23, tegen 26 in augustus. Het oordeel over het economisch klimaat is minder positief, de koopbereidheid verandert nauwelijks.

Met 23 ligt het consumentenvertrouwen in september ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (- 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Oordeel over economisch klimaat verslechtert, koopbereidheid verandert nauwelijks

Het oordeel over het economisch klimaat verslechtert in september. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen komt uit op 43, tegen 49 in augustus.

De koopbereidheid verandert nauwelijks. Deze deelindicator komt uit op 10. Een maand eerder was dat 11. Consumenten zijn nagenoeg even positief over zowel hun eigen financiële situatie als de tijd voor het doen van grote aankopen.

Consumentenvertrouwen september