Omzet horeca groeit bijna 3 procent in eerste kwartaal

De omzet van hotels, restaurants, snackbars en cafés steeg in het eerste kwartaal van 2017 met bijna 3 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. De omzet van de horeca neemt al vier jaar onafgebroken toe. Ook het volume, het aantal consumpties en overnachtingen, nam in het eerste kwartaal toe.

Vandaag publiceert CBS ook de Kwartaalmonitor Horeca met meer informatie over de horeca, inclusief vakantieparken, kantines en catering.

Ontwikkeling horeca (seizoengecorrigeerd)
 OmzetVolume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet)
2012 I106,3102,6
2012 II106,5101,9
2012 III105,6100,9
2012 IV105,2100,3
2013 I10599,5
2013 II106,6100,7
2013 III107,7101,1
2013 IV108,4101,6
2014 I110,2103,2
2014 II112,1104,5
2014 III113,3105,3
2014 IV114,9106,6
2015 I115,8106,9
2015 II119,3109,6
2015 III119,7109,2
2015 IV122,1110,9
2016 I123,3111
2016 II124,7111,5
2016 III128,2113,9
2016 IV129,8115,3
2017 I133,6117,9

Omzet hotels stijgt het meest

Binnen de horeca steeg de omzet van hotels, met 4,5 procent, het sterkst ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit is voor hotels bovendien de grootste omzetstijging in bijna vier jaar tijd.

Restaurants zetten in het eerste kwartaal 4,2 procent meer om dan in het vierde kwartaal van vorig jaar. Het volume, de voor prijsontwikkelingen gecorrigeerde omzet, steeg met 3,7 procent. De omzet van snackbars, waaronder lunchrooms, fastfoodrestaurants, maaltijdbezorgers en ijssalons, nam met 0,9 procent toe in het eerste kwartaal.

De omzet van cafés, waaronder ook eetcafés en koffiebars, is in het eerste kwartaal met 0,6 procent gestegen. In het voorgaande kwartaal nam de omzet nog met 0,6 procent af. De omzetstijging van cafés is in het eerste kwartaal vooral te danken aan hogere prijzen, het volume bleef gelijk.

Ontwikkeling horeca (seizoengecorrigeerd), 1e kwartaal 2017
 OmzetVolume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet)
Horeca2,92,3
Hotels ¹⁾4,5
Restaurants4,23,7
Snackbars0,90,3
Cafés0,60

¹⁾ Volumeontwikkeling hotels niet beschikbaar

Ook meer omzet dan een jaar eerder

De horeca heeft in het eerste kwartaal bijna 8 procent meer omgezet dan in het eerste kwartaal van 2016. Het volume was gemiddeld bijna 6 procent hoger dan een jaar eerder. Zowel hotels, restaurants, snackbars als cafés behaalden meer omzet dan een jaar eerder.

Ontwikkeling horeca, 1e kwartaal 2017
 OmzetVolume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet)
Horeca7,85,7
Snackbars10,26,6
Restaurants8,26,5
Hotels ¹⁾7,9
Cafés4,32,3

¹⁾ Volumeontwikkeling hotels niet beschikbaar

Bronnen

Relevante links