Minder faillissementen in februari

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is verder gedaald. In februari 2017 zijn er 45 bedrijven minder failliet verklaard dan in januari 2017, meldt het CBS. De meeste faillissementen in februari zijn uitgesproken in de handel.

Trend dalend

Het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd, piekte in mei 2013. Daarna is er sprake van een dalende trend tot augustus 2016. Toen werd het voorlopig laagste niveau bereikt na mei 2013. Daarna stokte de dalende trend. In de afgelopen drie maanden nam het aantal faillissementen echter weer af. In februari is het aantal faillissementen weer terug op het niveau van augustus 2016.

Meeste faillissementen in de handel

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er 274 bedrijven en instellingen in februari 2017 failliet verklaard. De meeste faillissementen zijn uitgesproken in de handel, namelijk 60. Bij de financiële instellingen kwam het aantal faillissementen uit op 44.

De handel en de financiële dienstverlening behoren tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in februari de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.

Aantal faillissementen bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken), naar bedrijfstak
 aantal
Handel60
Financiële instellingen44
Specialistische zakelijke diensten (o.a. advisering en onderzoek)27
Bouwnijverheid27
Horeca20
Industrie19
Verhuur; overige zakelijke diensten18
Verhuur; handel van onroerend goed13
Informatie & communicatie10
Vervoer & opslag8
Cultuur, sport en recreatie5
Gezondheids- & welzijnszorg4

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.