Meer goederenhandel met Verenigd Koninkrijk in 2016

In 2016 was de exportwaarde van de Nederlandse goederenhandel naar het Verenigd Koninkrijk 39,4 miljard euro. Dat is 3,4 procent meer dan een jaar eerder. Nederlandse importeurs haalden voor 21,7 miljard euro aan goederen uit het Verenigd Koninkrijk, een toename van 2,0 procent. In de tweede helft van 2016 groeide de export naar het Verenigd Koninkrijk iets sterker dan in de eerste helft. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers over de export naar het Verenigd Koninkrijk.

De Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk is gestaag gegroeid, van bijna 30 miljard euro in 2010 naar bijna 40 miljard euro in 2016. Het aandeel van de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk in de Nederlandse export kwam in 2016 uit op 9 procent. Dat is een procentpunt meer dan in 2010. In dezelfde periode daalde het belang van de goederenhandel naar de andere EU-landen met meer dan 3 procentpunt. De waarde van de import uit het Verenigd Koninkrijk was in 2016 lager dan in 2010.

Goederenhandel met het Verenigd Koninkrijk, waarde

Minder goederen uit Europese Unie naar Verenigd Koninkrijk

In de tweede helft van 2016 was de export vanuit de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk ruim 3,5 miljard euro (bijna 3 procent) lager dan in dezelfde periode van 2015. Dat kwam vooral doordat minder auto’s uit Duitsland zijn geëxporteerd. De Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk groeide met bijna 4 procent het sterkst van de tien grootste exporteurs naar het Verenigd Koninkrijk onder de EU-landen. Ook Spanje boekte groei. De andere landen zagen hun export naar het Verenigd Koninkrijk afnemen.

Export naar het Verenigd Koninkrijk vanuit de 10 grootste handelspartners in de EU, jul-nov 2016
Export naar het Verenigd Koninkrijk vanuit de 10 grootste handelspartners in de EU, jul-nov 2016
 Export
Nederland3,9
Spanje2,9
België-0,3
Polen-0,8
Italië-1,5
Ierland-2,8
Frankrijk-5,3
Duitsland-7,5
Tsjechië-8,4
Zweden-16,3
 

Vandaag is ook de nieuwste Internationaliseringsmonitor verschenen. Deze kwartaalpublicatie, die in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken is gemaakt, is gewijd aan de economische betrekkingen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk.