Industrie produceert meer in januari

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in januari 1,5 procent hoger dan in januari 2016, maakt het CBS bekend. De stijging is een stuk kleiner dan in december. Al zestien maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de machine-industrie groeide het sterkst.

Productie machine-industrie groeit het sterkst

De productie van de machine-industrie was in januari 11,3 procent hoger dan in januari 2016. Verder produceerde de transportmiddelenindustrie 11,2 procent meer. Dat is te danken aan een stijging van het aantal geproduceerde personenauto’s. De productie van de chemische en de rubber- en kunststofindustrie groeide ook sterker dan gemiddeld. De productie van de metaalproducten-, de voedingsmiddelen-, de elektrische-apparaten- en de farmaceutische industrie kromp daarentegen ten opzichte van januari 2016.

Gemiddelde dagproductie naar bedrijfsklasse
 Mutatie
Machine11,3
Transportmiddelen11,2
Chemische producten9,4
Rubber en kunststof2,2
Metaalproducten-0,5
Voedingsmiddelen-2,5
Elektrische apparaten-4,5
Farmaceutische-6,8
Industrie (totaal)1,5


De genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn goed voor circa 70 procent van de industriële productie.

Trend productie industrie positief

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van december 2016 op januari 2017 daalde de productie met 2,6 procent. De laatste maanden ligt de productie op het hoogste niveau ooit.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Vertrouwen producenten industrie neemt opnieuw toe

Het vertrouwen van de industriële producenten is in februari verder toegenomen, maakte het CBS een paar weken geleden bekend. Ondernemers in de industrie zijn vooral positiever over hun orderportefeuille. Het producentenvertrouwen ligt op het hoogste niveau vanaf maart 2008.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De industriële ondernemers in Duitsland waren in februari ook positiever dan in januari. Ze waren vooral positiever over de huidige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in januari 0,6 procent hoger dan een jaar eerder.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.