Productie industrie groeit verder in december

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
675541622b67397852386737516b6e69586c747764673d3d
© ANP / Roger Dohmen
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in december 4,7 procent hoger dan in december 2015, maakt het CBS bekend. De stijging is groter dan in november. Al vijftien maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Met het decembercijfer is ook het jaarcijfer bekend. In 2016 produceerde de industrie 2,4 procent meer dan in 2015. Dat is de hoogste groei in vijf jaar.

Productie chemische industrie groeit het sterkst

De productie van de chemische industrie groeide met 15,4 procent. Verder produceerde de rubber- en kunststofindustrie ruim 13 procent meer dan in december 2015. De productie van de elektrische-apparaten- en de machine-industrie groeide ook sterker dan gemiddeld. De productie van de metaalproducten- en de farmaceutische industrie kromp daarentegen ten opzichte van december 2015.

Gemiddelde dagproductie naar bedrijfsklasse
 Mutatie
Chemische producten15,4
Rubber en kunststof13,2
Elektrische apparaten8,6
Machine6,9
Voedingsmiddelen3,8
Transportmiddelen2,2
Metaalproducten-0,9
Farmaceutische-12,9
Industrie (totaal)4,7
De genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn goed voor circa 70 procent van de industriële productie.

Trend productie industrie positief

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van november op december steeg de productie met 1,4 procent.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.


Vertrouwen producenten industrie neemt verder toe

Het vertrouwen van de industriële producenten is in januari verder toegenomen, maakte CBS een paar weken geleden bekend. Ondernemers in de industrie zijn vooral positiever over hun orderportefeuille.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De industriële ondernemers in Duitsland waren in januari wat minder positief dan in december. Dat is toe te schrijven aan minder optimistische verwachtingen voor de productie. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in december 2016 lager dan een jaar eerder.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.