Omzet detailhandel groeit ook in november aanzienlijk

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
In november heeft de detailhandel 4,5 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt CBS. Op oktober na was dit de hoogste omzetgroei van 2016. De verkopen (volume) waren 3,5 procent hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerden een hogere omzet. Daarnaast is online bijna 25 procent meer omgezet.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder correctie was de omzet ruim 7 procent hoger dan in november 2015.

Omzetstijging non-foodsector

De omzet van de winkels in non-food groeide met 4,1 procent. De verkopen waren 3,3 procent hoger dan een jaar eerder. Net als in oktober is vooral de omzet van kleding- en, doe-het-zelfwinkels en winkels in keukens en vloeren fors gegroeid. Ook de omzet van drogisterijen en parfumerieën, winkels in meubels en huishoudartikelen en winkels in recreatie-artikelen was opnieuw hoger dan een jaar eerder.

De omzet van de fysieke winkels in consumentenelektronica krimpt daarentegen al 16 maanden achter elkaar. Ook de winkels in schoenen en lederwaren kampten in november met omzetverlies.

Ook opnieuw omzetstijging winkels in voedingsmiddelen

De winkels in voedings- en genotmiddelen realiseerden in november een omzetstijging van 2,1 procent. De verkopen waren 0,8 procent hoger. De omzet van de supermarkten groeide met 2,7 procent, terwijl de omzet van de speciaalzaken met 1,2 procent kromp.

Omzetontwikkeling deelbranches detailhandel (koopdaggecorrigeerd)
 okt-16nov-16
Food totaal2,52,1
Supermarkten2,92,7
Speciaalzaken-0,1-1,2
Non-food totaal6,94,1
Kleding14,410,4
DHZ, keukens, vloeren8,39,3
Drogisterijen, parfumerieën7,37
Meubels,huishoudartikelen4,31,4
Recreatie-artikelen2,71,1
Consumentenelektronica-1,3-0,8
Schoenen, lederwaren8,8-3,7

Online omzet groeit fors

De online omzet groeide in november met 24,5 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels zetten 22,9 procent meer om. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 26,6 procent.

Vanaf oktober 2016 publiceert CBS maandelijks de koopdaggecorrigeerde reeksen voor de detailhandelsomzet. Daarnaast zal op kwartaalbasis de seizoengecorrigeerde reeks worden gepubliceerd. De cijfers in dit nieuwsbericht zijn koopdaggecorrigeerd, tenzij expliciet anders vermeld.