Vertrouwen producenten industrie neemt iets af

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP / David Rozing
Het vertrouwen van producenten in de industrie is in november iets afgenomen, maakt CBS bekend. Dat is vooral toe te schrijven aan een minder positief oordeel over de verwachte bedrijvigheid. Het producentenvertrouwen daalde van 4,3 in oktober naar 3,4 in november en bewandelt daarmee de omgekeerde weg van de vorige maand. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie zijn het meest positief.

Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand. Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,6). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5).

Minder positief over verwachte bedrijvigheid

Producenten in de industrie waren in november minder positief over de productie in de komende drie maanden dan in oktober. Ook waren zij iets minder positief over hun orderportefeuille. Het oordeel over de voorraden gereed product daarentegen verbeterde sterk.

Alle drie deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn in november echter positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal ondernemers dat hun voorraad eindproduct als te klein beschouwt is groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Producenten hout- en bouwmaterialenindustrie meest positief

Producenten in de hout- en bouwmaterialen industrie zijn het meest positief, gevolgd door de ondernemers in de textiel- en kledingindustrie. In deze beide branches is het vertrouwen ook het meest toegenomen. Daarentegen is in de papier- en grafische industrie het vertrouwen het meest afgenomen. Vooral het oordeel over de verwachte bedrijvigheid verslechterde daar.

Producentenvertrouwen naar de belangrijkste bedrijfsklassen (seizoengecorrigeerd)
 saldo
Hout-, bouwmaterialen15,5
Textiel, kleding, leer9,8
Elektrotechnische en machine7,8
Voeding- en genotmiddelen4,1
Aardolie en chemie3,6
Basismetaal, metaalproducten3,2
Papier en grafische3
Transportmiddelen-0,7

Industrie produceert meer

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 2,4 procent hoger dan in september 2015, maakte CBS enkele weken geleden bekend. De stijging is wat groter dan in augustus. Al twaalf maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Duitse producentenvertrouwen neemt ook wat af

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Net als de Nederlandse producenten waren de industriële ondernemers in Duitsland in november wat minder positief dan in oktober. Ze waren vooral minder optimistisch over de nabije toekomst. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in september 1,6 procent hoger dan in september 2015.