Amerikaanse bedrijven goed voor 12 procent omzet

RBS Royal Bank of Scotland vergaderen op kantoor.
© ANP
Van alle buitenlandse bedrijven in Nederland voegen ondernemingen onder Amerikaanse zeggenschap het meeste toe aan de economie. Zo’n 12 procent van de omzet in het Nederlandse bedrijfsleven, 165 miljard euro, is afkomstig van een bedrijf met een Amerikaanse moeder. Amerikaanse bedrijven in Nederland zijn relatief vaak actief in de ICT-sector. Dat meldt CBS.

[video: https://www.cbs.nlnl-nl/video/cecb0f949e3847b788c56ce5cf542bf3]

Naar omzet en bedrijfsaantallen gemeten staat Duitsland op plek twee. Bijna 17 procent van de buitenlandse bedrijven in het Nederlandse bedrijfsleven heeft een Duitse moeder, tegen een Amerikaans aandeel van 22 procent. In 2014 behaalden Duitse bedrijven 68 miljard euro omzet. Ze leggen zich voornamelijk toe op de handel en zijn met name actief in de groothandel in industriemachines en overige non-food. Buiten de handel zijn deze bedrijven het vaakst actief in de industrie.

Het Verenigd Koninkrijk sluit de top drie en neemt iets meer dan 10 procent van de bedrijven onder buitenlandse zeggenschap voor zijn rekening, met een omzet van 52 miljard euro in 2014. Britse bedrijven zijn vooral actief in de handel en de zakelijke dienstverlening.

Omzet buitenlandse bedrijven in Nederlandse bedrijfsleven naar land van zeggenschap, 2014
 Omzet
Verenigde Staten165,45
Duitsland68,36
Verenigd Koninkrijk52,13
Frankrijk48,5
Japan32,63
Zwitserland24,3
Saoedi-Arabië14,18
Zweden14,1
Italië9,5
China8,74

Aantal buitenlandse bedrijven in Nederlandse bedrijfsleven naar land van zeggenschap, 2014
 Aantal
Verenigde Staten2725
Duitsland2070
Verenigd Koninkrijk1285
België1095
Frankrijk755
Japan535
Zwitserland455
China380
Zweden355
Italië255

Economisch belang Amerikaanse bedrijven

De ruim 2 700 Amerikaanse bedrijven in Nederland staan niet alleen in aantal en omzet op de eerste plaats, ook op basis van toegevoegde waarde en werkgelegenheid voeren zij de lijst aan. Amerikaanse bedrijven op Nederlandse bodem creëerden 28 miljard euro aan toegevoegde waarde in 2014. Dat is 8,8 procent van de totale toegevoegde waarde van het Nederlandse bedrijfsleven dat jaar. Verder hadden ze 214 duizend mensen in dienst: 4,6 procent van alle werknemers in het bedrijfsleven.

Zoals bij de meeste buitenlandse bedrijven zien we ook bij bedrijven uit de Verenigde Staten veel activiteit in de groothandel. Bedrijven met een Amerikaanse moeder zijn echter bovengemiddeld vaak actief in ICT-gerelateerde bedrijfstakken. Zo valt zo’n 35 procent van alle buitenlandse IT-dienstverleners in Nederland onder Amerikaanse zeggenschap en komt in de groothandel in ICT-apparatuur 31 procent van de buitenlandse bedrijven uit de VS.

Wanneer gekeken wordt naar de gehele groothandel is slechts 20 procent van de buitenlandse bedrijven onderdeel van een Amerikaanse onderneming. Van alle bedrijven die actief zijn in de ICT en de groothandel valt minder dan 1 procent onder Amerikaanse zeggenschap.

1 % van de bedrijven staat onder buitenlandse zeggenschap. Zij zorgen voor 37 procent van de omzet in het Nederlandse bedrijfsleven.

Het Nederlandse bedrijfsleven telt in totaal ruim 1 miljoen bedrijven. Daarvan zijn er ongeveer 12 duizend, oftewel 1,2 procent, onder buitenlandse zeggenschap. Deze groep is klein in aantal, maar in economisch belang zijn het geen kleine spelers. Deze buitenlandse bedrijven waren in 2014 goed voor 37 procent van de omzet van het gehele bedrijfsleven. Dat gold ook in voorgaande jaren, meldde CBS eerder.

Daarnaast bieden deze 12 duizend bedrijven werk aan bijna 19 procent van alle werknemers in het bedrijfsleven. Het gaat dan om 867 duizend personen die in dienst zijn bij een buitenlandse onderneming.

Bijdrage buitenlandse bedrijven in Nederlandse bedrijfsleven, 2014
 Nederlandse bedrijvenBuitenlandse bedrijven
Bedrijven991
Omzet6337
Toegevoegde waarde7327
Werknemers8119

Duitsland belangrijkste Europese land

De Verenigde Staten staan dus op het gebied van aantallen, omzet, toegevoegde waarde en werkgelegenheid op de eerste plek, maar de landen daarachter verschillen afhankelijk van hoe je de bedrijven beoordeelt. Op basis van omzet is Duitsland (68 miljard euro) het belangrijkste Europese land dat actief is op Nederlandse bodem, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (52 miljard euro).

Op basis van de toegevoegde waarde is Frankrijk het Europese land dat het meest bijdraagt in Nederland. Een groot deel van de activiteiten van Franse bedrijven is dan ook terug te vinden in sectoren waar relatief veel waarde wordt toegevoegd, zoals vervoer en opslag en andere dienstverlenende bedrijfstakken.

Wat betreft werkgelegenheid zijn de bedrijven met een Duitse moeder na de VS het belangrijkst. Bij deze bedrijven werken 129 duizend werknemers. Duitse bedrijven hebben dus de meeste mensen in dienst van alle Europese bedrijven in Nederland. Ook Franse bedrijven zijn met 114 duizend werknemers belangrijke werkgevers. Daarna volgen bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk met 105 duizend werknemers. Samen hebben de bedrijven uit deze drie landen 7,5 procent van alle werknemers in het Nederlandse bedrijfsleven in dienst.