Een op vijf bedrijven voert analyses op big data uit

© ANP
Van de bedrijven met minstens 10 werknemers voerde een op de vijf in 2015 analyses uit op big data. De helft van deze bedrijven liet ten minste een deel van dit werk uitvoeren door een ander bedrijf. Dit meldt CBS.

Big-data-analyse is het gebruik van technieken en softwaretools om vaak grote en ongestructureerde gegevensbestanden te analyseren. Enerzijds gaat het daarbij om eigen datasets, afkomstig van bijvoorbeeld apparaten of sensoren van het bedrijf. Een op de elf bedrijven analyseert deze. Anderzijds voeren bedrijven ook analyses uit op big-databronnen buiten het eigen bedrijf, zoals sociale media (10 procent van de bedrijven).

Bij grote bedrijven is big-data-analyse gebruikelijker dan bij kleine bedrijven. Van de bedrijven met 10 tot 20 werkzame personen analyseert 15 procent big data; onder bedrijven met 500 of meer werknemers is het aandeel met 42 procent bijna drie keer zo groot.

Big data-analyses door bedrijven (10 of meer werkzame personen), 2015
 Aandeel
Totaal19
Naar werkzame
personen
10 tot 20 15
20 tot 50 18
50 tot 100 22
100 tot 250 30
250 tot 50035
500 of meer 42
Big data afkomstig
van
sociale media10
bedrijf zelf9
geografische locaties7
andere bronnen4
 

Telecombedrijven vaak actief met big data

Vooral in de informatie- en communicatiesector analyseren veel bedrijven big data: bijna een op de drie. Bij telecombedrijven is het aandeel zelfs 44 procent. Bedrijven in de telecommunicatiesector beschikken over grote hoeveelheden eigen data, en 30 procent van hen voert daarop big-data-analyses uit. Ook veel verzekeraars analyseren hun eigen big data. Van de reisbureaus voeren drie op de tien big-data-analyses uit. Zij gebruiken vooral sociale media als bron. De transportsector richt zich vooral op big data over geografische locaties.

Van alle bedrijven voert 17 procent big-data-analyses uit met eigen medewerkers. Vooral in de telecombranche, bij verzekeraars en onder researchinstellingen zetten veel bedrijven eigen medewerkers hiervoor in. Verzekeraars besteden dit soort werkzaamheden daarnaast ook vaak uit: 28 procent in 2015. Van alle bedrijven liet een op de tien big-data-analyses uitvoeren door derden.

Big data-analyses door bedrijven (10 of meer werkzame personen), bedrijfstak, 2015
 Aandeel
Totaal19
Informatie en communicatie32
w.o. telecommunicatie44
Transport26
Financiële instellingen26
w.o. verzekeraars39
Handel21
Advies en onderzoek19
w.o. researchinstellingen30
Bouw17
Horeca16
Industrie15
Overige dienstverlening14
w.o. reisbureaus30