Industrie produceert opnieuw meer

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 2,2 procent hoger dan in augustus 2015, maakt CBS bekend. De stijging is wat kleiner dan in juli. Al elf maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide in augustus het sterkst.

Productie transportmiddelenindustrie groeit het hardst

De transportmiddelenindustrie produceerde in augustus 10 procent meer dan in augustus 2015. Ook de productie van de chemische, de machine-, de rubber- en kunststof-, de elektrische-apparaten- en de metaalproductenindustrie groeide sterker dan gemiddeld. De productie van de farmaceutische industrie kromp daarentegen.

Gemiddelde dagproductie naar bedrijfsklasse
 Mutatie
Transportmiddelen10
Chemische producten5,5
Machine4,3
Rubber en kunststof3,5
Elektrische apparaten3,5
Metaalproducten2,3
Voedingsmiddelen0,7
Farmaceutische-6,8
Industrie (totaal)2,2

De genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn goed voor circa 70 procent van de industriële productie.

Trend productie industrie positief

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van juli op augustus daalde de productie met 0,9 procent.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert echter aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Ondanks de daling in augustus is er sinds medio 2014 sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Vertrouwen producenten industrie veert op

Het vertrouwen van de industriële producenten is in september toegenomen, maakte CBS een paar weken geleden bekend. Het producentenvertrouwen herstelde deels van de forse daling in augustus.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Net als de Nederlandse producenten waren de industriële ondernemers in Duitsland in september positiever dan in augustus. Hun vertrouwen bereikte het hoogste niveau in ruim een jaar.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.