Inflatie voor het eerst in bijna 30 jaar negatief

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) daalde in juli naar -0,3 procent, meldt het CBS. Voor het eerst na december 1987 zijn goederen en diensten voor de consument goedkoper dan een jaar eerder.

[video: https://www.cbs.nlnl-nl/video/7ea5f3250ea74342a21285f908aff875] 

Lagere huurstijging drukt inflatie

De woninghuren worden jaarlijks in juli verhoogd. In juli 2016 waren de huren gemiddeld 1,8 procent hoger dan een jaar eerder. Vorig jaar stegen de huren met 2,4 procent. De lagere huurstijging in 2016 drukte de inflatie.

Ook prijsontwikkeling voedingsmiddelen verlaagt inflatie

In juni waren voedingsmiddelen nog 1,4 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging in juli was met 0,5 procent minder sterk. Dit had een verlagend effect op de inflatie. Ook goedkopere benzine en de prijsontwikkeling van pakket- en vliegreizen naar het buitenland drukten de inflatie. Daarentegen was kleding dit jaar in de uitverkoop minder afgeprijsd dan in juli 2015, wat een verhogend effect op de inflatie had.

Inflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak daalt ook

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie in juli volgens deze maatstaf is uitgekomen op 0,3 procent. In de voorgaande twee maanden was dit 0,5 procent.

Inflatie (CPI) en prijsontwikkeling onderliggende clusters
 mei 2016juni 2016juli 2016
Inflatie excl.0,50,50,3
Goederen-0,4-0,6-0,9
Energie-7,7-7,1-8,3
Voeding, alcohol en tabak1,61,80,9
Goederen excl.1,10,20,6
Diensten0,40,80,4

excl. = exclusief energie, voeding, alcohol en tabak

Inflatie in Nederland lager dan in de eurozone

Naast de consumentenprijsindex (CPI) stelt CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) samen.

De inflatie in Nederland volgens de HICP daalde fors, van -0,2 procent in juni naar -0,6 procent in juli. De inflatie in de eurozone steeg van 0,1 procent naar 0,2 procent. Daarmee komt de inflatie in Nederland nog verder onder het niveau van de eurozone. Vooral duurdere voedingsmiddelen, alcohol en tabak verhoogden de inflatie in de eurozone.

De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten. De Europese Centrale Bank gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid.

De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de prijsontwikkeling van huurwoningen. Omdat de huurstijging hoger is dan de gemiddelde prijsstijging van andere goederen en diensten, komt de Nederlandse inflatie volgens de CPI op dit moment iets minder laag uit dan volgens de HICP.

Vandaag verschijnt ook het artikel ‘Lange tijd lage inflatie’.