1,3 miljoen toeristen op vakantie naar de Wadden

© Hollandse Hoogte
Bijna 1,3 miljoen toeristen verbleven in 2015 op de Waddeneilanden. Dit zijn vooral Nederlanders en relatief vaak alleenstaanden. Duitse en Belgische toeristen gaan vaker naar de westelijke Noordzeekust. Dit meldt CBS.

[video: https://www.cbs.nlnl-nl/video/24e9675ed1b8458e8084a6416177db14]

Ruim 80 procent van de toeristen die vorig jaar op vakantie gingen naar de Waddeneilanden kwam uit eigen land. Daarnaast kwam 15 procent uit Duitsland en 2 procent uit België. Duitsers geven de voorkeur aan de Noordzeekust. Belgen verblijven vaker aan de kust van Zeeland.

Toeristen in Nederlandse kustgebieden, 2015
 NederlandersDuitsersBelgenOverige nationaliteiten
Wadden10321942114
Kust
Noord-Holland
7873852287
Kust
Zuid-Holland
91642394198
Kust
Zeeland
85056826337

Op de Waddeneilanden verbleven in 2015 ongeveer evenveel toeristen als aan de kust van Noord-Holland. De kusten van Zuid-Holland en van Zeeland ontvingen wat meer gasten, respectievelijk 1,6 en 1,7 miljoen. De gehele Noordzeekust biedt toeristen ongeveer driemaal zo veel slaapplaatsen als de Wadden.

De Wadden zijn onder Nederlanders de afgelopen jaren niet meer of minder populair geworden als vakantiebestemming. In 1990 had 5,6 procent van de vakanties van Nederlanders de Wadden als bestemming en vorig jaar 5,7 procent. De jaren hiertussen schommelde dit aandeel tussen 5 en 6 procent.

Gemiddeld ruim vier nachten op de Wadden

Gemiddeld overnachtten toeristen vorig jaar 4,2 nachten op de Wadden. Aan de kust van Noord- en Zuid-Holland lag dat wat lager (3,4 en 3,0 nachten) en in Zeeland juist iets hoger (4,5 nachten). Ruim een derde sliep op de Wadden in een huisje en nog eens ruim een derde in een hotel. Bijna 17 procent zette een tent op of sliep in een caravan en 10 procent overnachtte in een groepsaccommodatie. Ruim 60 procent van de vakanties op de Waddeneilanden vond plaats in de zomerperiode.

Gemiddeld geeft een Nederlandse vakantieganger op de Wadden zo’n 270 euro uit. Dit is meer dan de gemiddelde uitgaven van een toerist aan de rest van de Noordzeekust. Die geeft bij een gelijk aantal overnachtingen gemiddeld ongeveer 170 euro uit.

infographic waddentoerisme

Wadden populairder onder alleenstaanden

Van alle vakanties die Nederlanders in 2015 op de Waddeneilanden doorbrachten, werd ruim 12 procent gevierd door een alleenstaande. Aan rest van de Noordzee ligt dit met 6 procent duidelijk lager. De Wadden en de Noordzeekust zijn onder gezinnen met kinderen tot en met twaalf jaar even populair (bijna 30 procent).

Ruim de helft van de Nederlandse vakantiegangers op de Wadden komt uit een van de noordelijke provincies. De Wadden zijn minder populair onder toeristen uit de zuidelijke provincies. Zij gaan vooral naar de Noordzeekust.