Omzet koeriers stijgt, omzet zeevaart daalt

De omzet van koeriers steeg in het eerste kwartaal van 2016 met bijna 9 procent ten opzichte van 2015. Daarentegen daalde de omzet van de zeevaart met ruim 6 procent. De omzetontwikkeling van de transportsector was nog net positief: een toename van 0,2 procent. Dit meldt CBS in de Kwartaalmonitor transport en logistiek.

Koeriers behaalden de grootste omzetstijging binnen de transportsector. Alsmaar toenemende internetverkopen zorgden voor meer werk voor koeriers en een omzetstijging van bijna 9 procent. Ook luchthavens en verhuizers behaalden aanzienlijk meer omzet, respectievelijk ruim 8 procent en 7 procent. De omzet van de taxibedrijven steeg voor het derde kwartaal op rij en was in het eerste kwartaal van 2016 ruim 6 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De omzet van de zeevaart daalde in het eerste kwartaal met ruim 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. In deze op de wereldeconomie georiënteerde markt staan de vrachtprijzen onder druk door overcapaciteit. Ook bij de expediteurs en de opslagbedrijven kon minder omzet in de boeken worden geschreven.

Omzet transportsector, eerste kwartaal 2016
 Omzetontwikkeling
Koeriers8,8
Luchthavens8,3
Verhuizers7,2
Taxibedrijven6,4
Luchtvaart1,1
Binnenvaart0,5
Opslag-4
Expediteurs-4,3
Zeevaart-6,3

Bescheiden toename omzet transportsector

De omzetontwikkeling van de transportsector was in het eerste kwartaal nog net positief: een stijging van 0,2 procent vergeleken met een jaar eerder. Dit is de kleinste omzetgroei sinds medio 2013.

Er gingen minder bedrijven failliet dan een jaar eerder en de stemming onder vervoerders bleef onveranderd positief. In de Kwartaalmonitor transport en logistiek wordt een uitgebreide beschrijving van de ontwikkelingen in de transportsector in het eerste kwartaal gegeven.