Producenten industrie aanhoudend positief

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
De indicator van het producentenvertrouwen kwam in mei uit op 4,4, maakt CBS bekend. De industriële ondernemers zijn dus iets minder positief dan in april toen het producentenvertrouwen met 4,7 het hoogste niveau in 5 jaar bereikte. Ondernemers waren in mei wat minder positief over hun toekomstige productie.

Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers echter de overhand. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie zijn het meest positief.

Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ook ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,5). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5).

Positiever over orders, minder positief over toekomstige productie

Producenten in de industrie waren in mei positiever over hun orderportefeuille. Daarentegen waren ze minder positief over de productie in de komende drie maanden. Het oordeel over de voorraden gereed product veranderde nauwelijks.

De drie deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn ook in mei positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt, heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal ondernemers dat hun voorraad eindproduct als te klein beschouwt ten slotte is nog steeds groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Producenten hout- en bouwmaterialenindustrie meest positief

Producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie zijn het meest positief, gevolgd door de ondernemers in de papier en grafische industrie. Ondernemers in de hout- en bouwmaterialenbranche zijn vooral positief over de verwachte productie en hun orderportefeuille.

Producentenvertrouwen naar de belangrijkste bedrijfsklassen (seizoengecorrigeerd)
 saldo
Hout-, bouwmaterialen15,8
Papier en grafische6,9
Elektrotechnische en machine6,9
Textiel, kleding, leer5,8
Basismetaal, metaalproducten5,7
Transportmiddelen5,7
Aardolie, chemie, rubber, kunststof4,5
Voeding- en genotmiddelen3

Productiegroei industrie valt wat terug

Een paar weken geleden meldde CBS dat de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in maart 0,3 procent hoger was dan in maart 2015. De groei is kleiner dan in de voorgaande maanden. De trend van de industriële productie is echter nog steeds stijgend.

Duitse producentenvertrouwen neemt opnieuw toe

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De industriële ondernemers in Duitsland waren in mei wel positiever dan in april. Verder lag ook de Duitse industriële dagproductie in maart iets hoger dan een jaar eerder.