Inflatie in april daalt naar 0 procent

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) bedroeg in april 0,0 procent, maakt CBS bekend. In maart lagen de prijzen voor consumenten nog 0,6 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in januari 2015 was de inflatie 0,0 procent. Dat was toen de laagste inflatie sinds december 1987.

 

Prijsontwikkeling mobiele telefoons en bankdiensten verlagen inflatie

De prijsontwikkeling van mobiele telefoons had in april een verlagend effect op de inflatie. Mobiele telefoons waren bijna 15 procent goedkoper dan een jaar eerder. Daarnaast waren diensten van banken 10 procent goedkoper op jaarbasis. Consumenten betaalden aanzienlijk minder voor betaalpakketten van banken.

De prijzen van accommodaties en vliegtickets in april verlaagden ook de inflatie. Dat komt doordat Pasen dit jaar al in maart viel en niet in april, zoals vorig jaar. Rond feestdagen en in vakanties liggen de prijzen van deze diensten hoger.

Ook inflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak daalt

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie volgens deze maatstaf is in april gedaald naar 0,6 procent. In maart was dit nog 1,3 procent.

Inflatie (CPI) en prijsontwikkeling onderliggende clusters
 april 2016maart 2016februari 2016
Inflatie00,60,6
Inflatie exclusief energie, voeding, alcohol en tabak 0,61,31,3
Goederen-0,6-0,4-0,3
Energie-8-8,1-7,3
Voeding, alcohol en tabak1,21,41,2
Goederen exclusief energie, voeding, alcohol en tabak0,91,21,4
Diensten0,71,61,4

Inflatie in Nederland en eurozone gelijk

Naast de consumentenprijsindex (CPI) stelt CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) samen.

De inflatie in Nederland volgens de HICP is in april uitgekomen op -0,2 procent. In maart was de inflatie nog 0,5 procent. De inflatie in de eurozone daalde van 0,0 procent in maart naar -0,2 in april.
In de afgelopen maanden is de inflatie in de eurozone vaker negatief geweest.De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten. De Europese Centrale Bank gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid.

De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de prijsontwikkeling van huurwoningen. Omdat de huurstijging hoger is dan de gemiddelde prijsstijging van andere goederen en diensten, komt de Nederlandse inflatie volgens de CPI op dit moment iets hoger uit dan volgens de HICP.