Inflatie blijft stabiel in maart

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© HollandseHoogte
De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) bedroeg in maart 0,6 procent. In februari waren de prijzen voor consumenten ook 0,6 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie ligt nu ruim een halfjaar ongeveer op hetzelfde niveau. Dat maakt CBS bekend.

Benzineprijs verlaagt, vliegtickets verhogen inflatie

De prijsontwikkeling van benzine had in maart een verlagend effect op de inflatie. Een liter euroloodvrij was in maart gemiddeld 18 eurocent goedkoper dan een jaar eerder. In februari was het prijsverschil op jaarbasis nog 13 eurocent per liter.
Echter de prijsontwikkeling van vliegtickets, hotels en bungalows verhoogde de inflatie. Doordat Pasen in maart viel, stegen de prijzen van deze diensten. Vorig jaar viel Pasen in april.

Inflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak blijft gelijk

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie volgens deze maatstaf is in maart ook niet veranderd en bleef 1,3 procent.

Inflatie (CPI) en prijsontwikkeling onderliggende clusters
 januari 2016februari 2016maart 2016
Inflatie0,60,60,6
Inflatie exclusief energie, voeding, alcohol en tabak 11,31,3
Goederen0-0,3-0,4
Energie-4,9-7,3-8,1
Voeding, alcohol en tabak1,31,21,4
Goederen exclusief energie, voeding, alcohol en tabak11,41,2
Diensten1,11,41,6

Inflatie in Nederland blijft hoger dan in eurozone

Naast de consumentenprijsindex (CPI) stelt CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) samen.
De Nederlandse inflatie volgens de HICP is in maart uitgekomen op 0,5 procent. In februari was de inflatie 0,3 procent. De inflatie in Nederland was de afgelopen twee maanden hoger dan in de eurozone. De inflatie in de eurozone bedroeg in maart -0,1 procent. In februari was dit -0,2 procent.

De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten. De Europese Centrale Bank gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid.

De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de prijsontwikkeling van huurwoningen. Omdat de huurstijging hoger is dan de gemiddelde prijsstijging van andere goederen en diensten, komt de Nederlandse inflatie volgens de CPI op dit moment iets hoger uit dan volgens de HICP.