Sterke groei export

© ANP
Het volume van de goederenexport was in januari 5,6 procent groter dan in januari 2015, meldt CBS. De stijging is groter dan in de voorgaande maand, toen de export met 1,5 procent groeide. In januari zijn vooral meer transportmiddelen uitgevoerd. Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in maart minder gunstig dan in januari. Het importvolume was in januari 9,4 procent groter dan een jaar eerder. Er werd vooral meer aardolie en aardgas ingevoerd.

 

Meer export van transportmiddelen

Nederlandse bedrijven exporteerden in januari vooral meer transportmiddelen zoals schepen en auto’s. Ook voerden zij meer aardolie- en chemische producten en elektrotechnische machines uit. Vorige week publiceerde CBS al dat de productie van de industrie in januari gestaag doorgroeide.

Omstandigheden voor export minder gunstig

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in februari en maart per saldo minder gunstig dan in januari. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. In de radar van maart is de ontwikkeling van de wisselkoersen ten opzichte van een jaar geleden ongunstiger dan in de radar van januari. De ontwikkeling van de Duitse industriële productie daarentegen was gunstiger.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert CBS op kwartaal- en jaarbasis. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.