Omzet groothandel groeit verder

Het herstel van de groothandel dat zich in het derde kwartaal manifesteerde, heeft in het vierde kwartaal doorgezet. Groothandelaren boekten 2,2 procent meer omzet dan een jaar eerder. De omzetontwikkeling werd nog wel gedrukt door oliehandelaren. De handelaren in bouwmaterialen hebben dankzij de aantrekkende bouw een sterk laatste kwartaal gekend. Dat meldt CBS in de Kwartaalmonitor Groothandel.

Na een periode van bijna onafgebroken krimp sinds begin 2012 werd in het derde kwartaal voor het eerst een bescheiden groei geboekt. Die groei wordt eind 2015 dus voortgezet. Bij de olie- en steenkoolhandelaren daalde de omzet echter wel, met 15,1 procent in het vierde kwartaal. Exclusief de oliehandel is de omzetgroei van de groothandels 4,4 procent.

De prijzen staan onder druk. Veelgenoemde oorzaken daarvoor zijn onder meer de wereldwijde overproductie van grondstoffen (aardolie, erts, staal, halffabricaten) en de afnemende vraag van opkomende economieën.

Omzetontwikkeling groothandel

Opkrabbelen bouw positief voor groothandelaren

Het gaat beter met de bouw en dat heeft een positief effect op de groothandelaren. Zo werden er weer meer woningen verkocht, groeide het vertrouwen en trokken de bouwactiviteiten verder aan. Met name de bouwmaterialenhandel wist goed van die opleving te profiteren. Zo groeide de omzet daar, net als in het derde kwartaal, met bijna 8 procent.

Omzetontwikkeling: stijgers en dalers

Meer weten over de prestaties van de groothandels? Lees het hier.