Bijna 11 duizend jarigen op schrikkeldag

© ANP

Dit jaar zijn er op 29 februari bijna 11 duizend mensen jarig. Schrikkeldag blijkt verder een populaire trouwdag in februari te zijn. Dat meldt CBS. 

schrikkelfoto

Op 29 februari 2016 kunnen 473 kinderen die vier jaar geleden geboren werden voor het eerst hun verjaardag op schrikkeldag vieren. Een vergelijkbaar aantal is acht jaar geleden geboren en kan op deze schrikkeldag voor de tweede keer de cadeautjes uitpakken. In totaal zijn 10,7 duizend mensen in Nederland op schrikkeldag jarig. Vier van hen worden honderd.

Geboorten op 29 februari

Iets minder geboorten op schrikkeldag

Een verjaardag op schrikkeldag is bijzonder, omdat het maar een keer in de vier jaar voorkomt. In een schrikkeljaar worden er op de 29e iets minder kinderen geboren dan op een vergelijkbare weekdag in februari. Zo werden er in 2012 op een gemiddelde woensdag in februari 508 kinderen geboren en op woensdag 29 februari 475. Ook in eerdere schrikkeljaren is een dergelijk verschil zichtbaar.

Schrikkeldag populaire trouwdag

In februari wordt doorgaans weinig getrouwd, maar een bijzondere dag als de 29e is wel populair. Op schrikkeldag worden tweeënhalf keer zoveel huwelijken gesloten als gemiddeld op die weekdag in februari. In 2012 viel 29 februari op een woensdag. Toen trouwden er 217 stellen, tegenover 129 op een gemiddelde woensdag in februari van dat jaar. In 2008 was schrikkeldag een vrijdag en werden er maar liefst 486 stellen in de echt verbonden, twee keer zo veel als gemiddeld. In 2004 viel de 29e op een zondag, een dag waarop maar heel weinig getrouwd wordt. Vooral in 1996 en 2000 was schrikkeldag relatief populair: er trouwden drie keer zo veel stellen als normaal op die weekdag.

Huwelijkssluitingen op 29 februari