Op 29 februari 2012 dubbel zo veel huwelijken als gemiddeld

Op woensdag 29 februari 2012 trouwen naar verwachting ongeveer 250 paren. Dat is het dubbele van het aantal huwelijken dat op een willekeurige woensdag in februari wordt gesloten.

Dubbel zo veel huwelijken

Het aantal huwelijken op schrikkeldagen varieert sterk met de dag van de week waarop de schrikkeldag valt. In 2008 viel schrikkeldag op een vrijdag. Toen werden 450 huwelijken gesloten, tegen gemiddeld 225 op de andere vrijdagen in die maand. In 2004, toen schrikkeldag op een zondag viel, trouwden slechts 15 stellen, maar op zondag wordt sowieso naar verhouding erg weinig getrouwd. In 2000 werden op dinsdag 29 februari 380 huwelijken gesloten, dubbel zo veel als op een reguliere dinsdag in februari 2000.

Huwelijken per dag van de week, februari 2000

Huwelijken per dag van de week, februari 2000

In februari wordt weinig getrouwd

Hoewel het aantal huwelijken op schrikkeldag groter is dan gemiddeld, trouwen er in februari relatief weinig stellen: doorgaans wordt nog geen 5 procent van de huwelijken in februari gesloten. In 2011 kwam dat neer op ongeveer 3,9 duizend van de in totaal 81 duizend huwelijken en partnerschappen. De meeste bruidsparen kiezen voor de zomer, waarbij mei, juni en september favoriet zijn om te trouwen.
Bijzondere data in februari vormen een uitzondering. Zo traden op dinsdag 02-02-‘02 naast prins Willem-Alexander en prinses Maxima nog 515 andere paren in het huwelijk.

Jarig op 29 februari

Het is niet aannemelijk dat er meer kinderen worden geboren op schrikkeldag, dus het blijft bijzonder wanneer je op schrikkeldag jarig bent. Op een doorsnee dag worden gemiddeld ruim 500 kinderen geboren; dat kan maar één keer in de vier jaar op schrikkeldag.

Carel Harmsen en Suzanne Loozen

Bronnen: