Omzet industrie daalt opnieuw

© ANP

De omzet van de Nederlandse industrie is in het vierde kwartaal opnieuw afgenomen. Dat kwam onder meer door een tegenvallende binnenlandse vraag. Met name in de transportindustrie en de aardolie-industrie liep de omzet terug. De omzet in euro’s daalde in de gehele industrie met 1,4 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2014. Dat meldt CBS in de kwartaalmonitor Industrie.

Al zes kwartalen op rij heeft de industrie te kampen met een omzetdaling. In het vierde kwartaal steeg de omzet in sommige sectoren wel, onder meer in de voedingsbranche en textielbranche.

Omzet industrie

De omzetdaling in het vierde kwartaal kwam voor rekening van de binnenlandse markt. Binnen de landsgrenzen daalde de omzet met 4,7 procent. De omzetstijging van 0,5 procent buiten Nederland kon die daling niet volledig compenseren.

De industriële productie nam in het vierde kwartaal toe met 2,4 procent op jaarbasis. De aardolie-, farmaceutische, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie produceerde 7,5 procent meer.

Dalende prijzen

De verkoopprijzen lagen in het vierde kwartaal 7 procent lager dan eind 2014. De omzet van de aardolie-industrie liep in het vierde kwartaal terug met 28,8 procent binnen Nederland en 29,5 procent in het buitenland. Deze daling houdt verband met het dalen van de brandstofprijzen, zoals de benzine aan de pomp.

De voedselprijzen lagen eind 2015 ook lager dan een jaar eerder. Toch wist de voedings- en genotmiddelenbranche een omzetstijging van 2,7 procent te behalen. Doordat staal minder waard was, daalden ook de basismetaalproducten in prijs. De producenten in de basismetaal- en metaalproductenindustrie behaalden 0,2 procent meer omzet.

Omzet industrie naar sector

Het aantal faillissementen was in het vierde kwartaal iets hoger dan in het derde kwartaal van 2015, maar wel bijna een kwart lager dan een jaar eerder. Verder zijn er meer ondernemers die voor het lopende kwartaal een productiegroei verwachten dan die een productieafname verwachten. Hetzelfde geldt voor het aantal te plaatsen orders.