Afzetprijzen industrie lager dan een jaar eerder

© ANP

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in augustus 8,1 procent lager dan in augustus 2014. In juli 2015 waren de prijzen 5,9 procent lager dan een jaar eerder. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs, aldus CBS. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsdaling in de industrie uit op 3,4 procent.

Afzetprijzen industrie

Olieprijzen verder omlaag

De olieprijs is sinds 2013 bijna onafgebroken lager dan een jaar eerder. In augustus was de daling van de olieprijs groter dan in de zes maanden ervoor. North Sea Brent olie kostte 43 euro per vat. Dat is 44 procent minder dan in augustus 2014. In juli was de prijsdaling op jaarbasis 35 procent.

Producten van de aardolie-industrie waren in augustus 33,2 procent goedkoper dan in augustus 2014. Een maand eerder was de prijsdaling 25,2 procent. Het prijsverloop in deze sector wordt uiteraard sterk beïnvloed door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.
De prijzen van de producten van de chemische industrie waren 10,2 procent lager dan een jaar eerder. Ook in deze bedrijfstak leidt een lagere olieprijs tot lagere afzetprijzen.

Producten van de voedingsmiddelenindustrie waren 4,6 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dat hangt onder meer samen met de prijsdaling van zuivel door het afschaffen van de melkquota per 1 april. Ook de prijzen van graan, rijst en andere agrarische grondstoffen dalen. Verder waren de prijzen van basismetaalproducten iets lager.

Daarentegen waren producten van de machine-, de auto-,  de kunststof- en rubberindustrie en metaalproducten iets duurder dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse

 
De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in augustus goedkoper dan in juli

De afzetprijzen van de industrie daalden in augustus met 2,8 procent ten opzichte van juli 2015. De prijzen op de binnenlandse markt namen af met 2 en die op de buitenlandse markt met 3,4 procent. In het begin van dit jaar stegen de afzetprijzen nog, maar de afgelopen maanden dalen ze. Dat heeft vooral te maken met de dalende olieprijs.

Index afzetprijzen industrie

 
Bron, StatLine:

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.