Nederland produceert meer bier dan fris

© ANP

In Nederland wordt meer bier geproduceerd dan frisdrank en mineraalwater samen. In 2014 produceerde de Nederlandse industrie 2,6 miljard liter bier. Qua verkoopwaarde is Nederland na Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje de vierde bierproducent van Europa. Een groot deel van de bierproductie was bestemd voor de export, al werd in Nederland vorig jaar inclusief import ruim 1 miljard liter bier gedronken. Dat meldt CBS.

Bijna de helft van drankenproductie is bier

Van alle in Nederland geproduceerde dranken is het aandeel van bier het grootst, zowel qua verkoopwaarde in euro’s als het aantal geproduceerde liters. In 2014 produceerden bierbrouwers voor 2,3 miljard euro aan bier. Dat is 46 procent van de totale drankenproductie in Nederland van bijna 5 miljard euro. In 2013 was dit nog 44 procent. Alcoholvrij bier is ondergebracht bij de frisdranken.

Het bieraandeel steeg omdat er drie procent meer bier werd gebrouwen, maar ook omdat vorig jaar minder frisdrank en mineraalwater is geproduceerd dan in 2013 (2,5 miljard liter in 2014 tegen 2,7 miljard liter in 2013). De bierproductie lag in zowel 2013 als in 2014 op 2,6 miljard liter.

Productie van dranken, aandeel naar verkoopwaarde, 2014

Nederland vierde bierproducent van Europa

Met een verkoopwaarde van 2,3 miljard euro in 2014 is Nederland de vierde bierproducent in Europa. Daarmee is het de huidige nummer vijf Polen voorbijgestreefd. Duitsland staat bovenaan met 5,8 miljard euro, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Spanje. In verkoopwaarde is Nederland Polen voorbij, maar in liters is dat lang niet het geval (2,6 miljard liter om 4 miljard liter).

Nederland mag dan niet de grootste producent van Europa zijn, geen enkel Europees land exporteerde in 2014 zoveel bier als Nederland. Eind juli meldde CBS al dat Nederland na Mexico de grootste bierexporteur van de wereld is.

Van de 2,6 miljard liter bier die in Nederland werd geproduceerd, werd bijna 1,9 miljard liter geëxporteerd. Met een invoer van bijna 0,4 miljard liter bier kwam de consumptie daarmee uit op 1,1 miljard liter. In landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wordt naar verhouding veel meer voor de thuismarkt gebrouwen dan in Nederland.

Top 5 bierproducenten in Europa naar verkoopwaarde, 2014

Nederlander drinkt 83 liter bier

In totaal consumeerde de Nederlandse bevolking vorig jaar 1,1 miljard liter bier. Per persoon boven de 18 jaar is dit bijna 83 liter, oftewel 11,5 kratten (met 24 flesjes van 30 cl). Als je alle geconsumeerde kratten in de lengte naast elkaar zou zetten, zou dat een rij opleveren van 61 444 kilometer. Dat is ongeveer anderhalf keer de omtrek van de aarde.

Bronnen: