Nederland na Mexico grootste bierexporteur ter wereld

Nederlandse brouwerijen hebben in 2014 een nieuw exportrecord behaald. Ze exporteerden voor bijna 1,6 miljard euro aan bier, een stijging van 4 procent. Nederland is na Mexico de grootste bierexporteur ter wereld. Verreweg de grootste afnemer van Nederlands bier is de Verenigde Staten. Dit heeft CBS bekend gemaakt.

Nederlands bier ook buiten Europa geliefd

 

Nederlands bier wordt over de gehele wereld gedronken. Twee derde van de export is voor de niet-Europese markt. De VS is met afstand de belangrijkste exportbestemming, met 37 procent van onze totale bierexport. Volgens gegevens van Comtrade heeft Nederlands bier een marktaandeel van 19 procent in de totale bierimport van de VS. Na de VS zijn Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk onze grootse afnemers.

De export naar de VS daalde in 2014 wel, namelijk met 4 procent naar 599 miljoen euro. De export naar met name Frankrijk, China en Taiwan nam aanzienlijk toe. In de twintig grootste exportbestemmingen van Nederlands bier is elk continent vertegenwoordigd. Het uit Nederland geëxporteerde bier bestaat voor 93 procent uit bier dat in Nederland is gebrouwen. Het overige exportdeel is elders gebrouwen maar wordt via Nederland gedistribueerd (wederuitvoer).

 

Belangrijkste exportbestemmingen (2014)
 

Mexico na 2010 belangrijkste bierexporteur

Tot 2010 was Nederland het belangrijkste exportland van bier. In 2010 werd Nederland voorbijgestreefd door Mexico. In 2014 exporteerde Mexico voor 1,8 miljard euro aan bier. Dat is anderhalf keer zoveel als in 2005. Vooral aan de VS verkocht Mexico veel meer bier. In 2014 is het Amerikaanse aandeel in de Mexicaanse bierexport toegenomen tot 78 procent. Tegelijkertijd werd het Nederlandse belang in de VS kleiner.

Duitsland en België staan met bijna 1,1 miljard aan bierexport in 2014 op plaats drie en vier. België wist de afgelopen tien jaar de export van bier bijna te verdubbelen terwijl Duitsland, net als Nederland, de export met een kwart zag toenemen.

Belangrijkste bierexporteurs ter wereld (2005-2014)
 

Bron: StatLine, Goederensoorten naar EU, niet-EU; natuur, voeding en tabak