Bijna een kwart wil organen doneren

Net geen kwart van de bevolking heeft toestemming gegeven voor het gebruik van zijn of haar organen of weefsels na het overlijden. Het aandeel donoren per gemeente verschilt sterk. Dat maakt CBS bekend.

Vier op de tien geregistreerd in donorregister

In 2014 stond 40 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder ingeschreven in het donorregister. Iets minder dan een kwart (24 procent) geeft toestemming voor het gebruik van zijn of haar organen of weefsels na het overlijden, al dan niet met uitzondering van bepaalde organen. Een klein deel laat de beslissing aan nabestaanden over, en 11 procent geeft expliciet geen toestemming.

Geregisteerden in donorregister, 2014

Noord-Brabanders meest bereid tot orgaandonatie

Het aandeel ingeschrevenen verschilt per provincie en is met 43 procent het hoogst in Noord-Brabant. Daar geeft ook een relatief hoog aandeel van 27 procent toestemming voor donatie. In Zuid-Holland en Flevoland is dat met 21 procent aanzienlijk lager. Deze provincies tellen ook het laagste aandeel geregistreerden (36 en 37 procent).

Aandeel donorregistraties hangt samen met religieuze betrokkenheid in gemeente

Per gemeente verschilt het aandeel in het donorregister ingeschreven personen, en het aandeel dat toestemming geeft voor donatie, nog meer. Dit laatste loopt uiteen van 8 procent in Urk en 12 procent in Staphorst, tot 33 procent in Goirle. Onderzoek van CBS laat zien dat gemeenten met een hoog aandeel trouwe kerkgangers vaak relatief weinig donorregistraties hebben.

Aandeel donoren per gemeente

Bronnen: