Tegengaan van roken en overgewicht: een taak van de overheid?

De meeste Nederlanders vinden dat de overheid een taak heeft bij het voorlichten van de bevolking over de schadelijkheid van roken en overgewicht. Betalen voor hulp aan mensen die willen stoppen met roken of voor begeleiding van mensen met overgewicht vinden de meesten daarentegen geen taak van de overheid. Dat maakt het CBS vandaag bekend.

Beperkte steun voor invoering van vet-taks

Bijna 70 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder vindt het een taak van de overheid om voorlichting te geven over gezonde voeding en beweging. Daarnaast vindt 81 procent het een taak van de overheid om te zorgen dat op voedingsmiddelen staat of het om een gezond of een ongezond product gaat. Ook het stimuleren dat er in school-, bedrijfs- en sportkantines alleen maar gezond eten wordt verkocht, vindt 68 procent een taak van de overheid. Het betalen voor begeleiding van mensen met overgewicht en het invoeren van een vet-taks zijn voor de meerderheid geen overheidstaken.

Mening over maatregelen tegen overgewicht, 2014

Wel steun voor rookverbod in café, weinig steun voor betalen voor hulp bij stoppen met roken

Bijna 80 procent van de volwassen Nederlandse bevolking vindt het een taak van de overheid om voorlichting te geven over de schadelijke effecten van roken. De meesten vinden ook dat het verbieden van roken in de horeca en het duurder maken van roken door het heffen van belasting op tabak taken zijn van de overheid. Het betalen voor hulpmiddelen en begeleiding om te stoppen met roken kan op veel minder steun rekenen: slechts 29 procent vindt dit een taak van de overheid.

Mening over maatregelen tegen roken, 2014

Hebben mannen en vrouwen een andere mening over het takenpakket van de overheid om roken en overgewicht tegen te gaan? Vinden jongeren vaker een maatregel de taak van de overheid dan ouderen? Denken rokers en mensen met overgewicht anders over maatregelen tegen ongezonde leefstijlen dan niet-rokers en mensen zonder overgewicht?
Lees het in Preventie en tegengaan van roken en overgewicht: een taak van de overheid?