Daling afzetprijzen industrie houdt aan

© ANP

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober 2,1 procent lager dan in oktober 2013. In september waren de prijzen 1,7 procent lager dan een jaar eerder. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs, aldus het CBS.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Olieprijzen in oktober weer lager

Producten van de sector aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie waren in oktober 3,7 procent goedkoper dan in oktober 2013. Een maand eerder was de prijsdaling 3,0 procent. Het prijsverloop in deze branche wordt sterk beïnvloed door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

Net als in de voorgaande drie maanden daalden in oktober de olieprijs. North Sea Brent olie kostte 70 euro per vat. Dat is ruim 13 procent minder dan in oktober 2013. In september was de prijsdaling op jaarbasis ruim 8 procent.

Producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie waren 2,4 procent goedkoper dan een jaar eerder. Verder kostten producten van de elektrotechnische en machine-industrie 0,5 procent minder. Daarentegen waren producten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie (0,3 procent) duurder. De vier genoemde sectoren zijn samen goed voor bijna driekwart van de industriële productie. 

Producten industrie in oktober 1,5 procent goedkoper dan in september

De afzetprijzen van de industrie daalden in oktober met 1,5 procent ten opzichte van september 2014. De prijzen op de binnenlandse markt daalden 1,6 procent en de prijzen op de buitenlandse markt 1,5 procent.

Index afzetprijzen industrie

Index afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.