Bestaande koopwoningen ook in september duurder

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

Bestaande koopwoningen waren in september 1,7 procent duurder dan in september 2013. Dat is dezelfde prijsstijging als in augustus. Al een half jaar zijn de prijzen van koopwoningen hoger dan in de vergelijkbare maand van een jaar eerder. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen nog ruim 19 procent lager dan tijdens piek in augustus 2008

Het gemiddeld prijsniveau van bestaande koopwoningen is ongeveer even hoog als in de lente van 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 19,2 procent. Vergeleken met het dal in juni 2013 liggen de prijzen echter 2,9 procent hoger.

Prijsindex bestaande koopwoningen

Prijsindex bestaande koopwoningen

Verkopen koopwoningen trekken stevig aan

Het Kadaster bracht afgelopen vrijdag al naar buiten dat het in september 12 949 verkochte woningen registreerde. Dat is een stijging van ruim 39 procent ten opzichte van september 2013. In de eerste negen maanden van 2014 wisselden 102 197 woningen van eigenaar, bijna 38 procent meer dan een jaar eerder.

Prijsstijging in derde kwartaal het hoogst in Noord-Holland en Utrecht

Eens per kwartaal publiceren het CBS en het Kadaster ook cijfers over de prijsontwikkelingen naar regio en type koopwoning. Bestaande koopwoningen waren in het derde kwartaal gemiddeld 1,8 procent duurder dan een jaar eerder. In de meeste provincies werden koopwoningen duurder. De prijsstijging in Noord-Holland was met 3,8 procent het grootst. Alleen in Groningen, Friesland en Zeeland waren koophuizen goedkoper dan een jaar eerder. In Zeeland was de prijsdaling met 1,3 procent t.o.v. een jaar eerder het grootst.

Prijsontwikkeling naar regio, derde kwartaal 2014

Prijsontwikkeling naar regio, derde kwartaal 2014

Prijsdaling in Friesland het grootst sinds piek in 2008

In Friesland is de prijsdaling t.o.v derde kwartaal van 2008, toen de huizenprijzen piekten, het grootst. Bestaande koopwoningen waren in het derde kwartaal van 2014 in deze provincie ruim 22 procent goedkoper dan in het derde kwartaal van 2008. De prijsdaling was het kleinst in Zeeland. Daar waren de koopwoningen gemiddeld ruim 13 procent goedkoper. Gemiddeld waren in Nederland de prijzen ongeveer 19 procent lager dan zes jaar geleden.

Prijsontwikkeling naar regio, derde kwartaal 2014 t.o.v. piek

Prijsontwikkeling naar regio, derde kwartaal 2014 t.o.v. piek

Jonge kopers kiezen vaker voor vrijstaande woning

De meeste woningen worden verkocht aan personen tussen de 25 en 35 jaar oud. Opvallend is de veranderende woningkeuze van deze groep. De 25- tot 35-jarigen kopen relatief meer vrijstaande woningen en relatief minder appartementen dan enige tijd geleden. In het derde kwartaal van 2014 kocht ruim 9 procent een vrijstaande woning. Zes jaar geleden was dit nog 7 procent. Afgelopen kwartaal kocht een kwart een appartement. Zes jaar geleden was dit nog bijna een derde.

Verkochte woningen naar woningtype aan de leeftijdscategorie 25-35 jaar

Verkochte woningen naar woningtype aan de  leeftijdscategorie 25-35 jaar

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen en het vastgoed dashboard van het Kadaster.

De animatie huizenmarkt in beeld toont de regionale ontwikkeling van de verkoopprijzen en transacties van bestaande koopwoningen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.