Afzetprijzen industrie dalen

© ANP

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in augustus 1,3 procent lager dan in augustus 2013. In juli waren de prijzen 0,7 procent lager dan een jaar eerder. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijzen, aldus het CBS.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Olieprijzen in augustus omlaag

Producten van de aardolie-verwerkende industrie waren in augustus 6,2 procent goedkoper dan in augustus 2013. Een maand eerder was de prijsdaling 4,6 procent. Het prijsverloop in deze branche wordt sterk beïnvloed door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.
De olieprijzen daalden in augustus, net als in juli. North Sea Brent olie kostte 77 euro per vat. Dat is ruim 6 procent minder dan in augustus 2013. In juli was de prijs bijna 80 euro. Dat was 3 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de voedings- en genotsmiddelenindustrie waren 1,0 procent goedkoper dan een jaar eerder. Verder kostten producten van de elektrotechnische en machine-industrie en van de chemie respectievelijk 0,7 en 0,2 procent minder. Daarentegen waren producten van de hout- en bouwmaterialenindustrie, de textiel-, kleding- en lederindustrie en de basismetaal- en metaalproductenindustrie respectievelijk 0,7, 0,6 en 0,2 procent duurder.  

Producten industrie in augustus 0,4 procent goedkoper dan in juli

De afzetprijzen van de industrie daalden in augustus met 0,4 procent ten opzichte van juli 2014. De prijzen op de binnenlandse markt daalden 0,7 procent en de prijzen op de buitenlandse markt 0,2 procent.

Index afzetprijzen industrie

Index afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.