Inflatie stijgt licht naar 1 procent

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte
  • Prijsontwikkeling vliegtickets en kleding verhoogt inflatie
  • Weinig impact boycot Rusland op prijzen voor consument
  • Inflatie in Nederland iets hoger dan in de eurozone

De inflatie is in augustus gestegen naar 1 procent. In juli was dit nog 0,9 procent. De prijsontwikkeling van vliegtickets en kleding droeg bij aan deze toename. Sinds begin dit jaar schommelt de inflatie rond 1 procent. Dit maakt het CBS vandaag bekend.

Prijsontwikkeling vliegtickets en kleding verhoogt inflatie

De prijsontwikkeling van vliegtickets had een verhogend effect op de inflatie. Vliegtickets waren in augustus 7,9 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In juli was er op jaarbasis nog een lichte prijsdaling. Ook de prijsontwikkeling van kleding verhoogde de inflatie. In juli 2014 was de zomeruitverkoop sterker afgeprijsd dan een jaar eerder. In augustus kwamen nieuwe collecties in de winkels en werd de prijsdaling kleiner.

Benzineprijs daalt door goedkopere olie

Ondanks de gespannen internationale politieke situatie ging de prijs van olie in augustus omlaag.Hierdoor daalde ook de prijs van benzine en was deze gemiddeld 2,6 procent lager dan vorig jaar. Een liter euroloodvrij kostte in augustusgemiddeld 1,71 euro. Ook dieselolie was iets goedkoper dan vorig jaar en kostte 1,42 euro per liter.

Boycot Rusland weinig effect op de prijzen voor consumenten

Begin augustus stelde Rusland een boycot in voor onder andere groente en fruit.Hierdoor kwam er meer aanbod op de Nederlandse markt,wat de prijzen onder druk zet. Maar consumenten betaalden vooralsnog niet minder voor hun groente en fruit. Winkeliers hebben namelijk vaak langlopende afspraken waardoor de prijs minder schommelt.

Inflatie in Nederland iets hoger dan in de eurozone

Om de inflatie tussen de EU-landen met elkaar te kunnen vergelijken, wordt de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) gebruikt. Een belangrijk verschil met de inflatie volgens de Nederlandse methode is dat de HICP geen rekening houdt met de kosten van de eigen woning.

De Nederlandse inflatie volgens de HICP is inaugustus gestegen naar 0,4 procent. In de eurozone was dit gemiddeld 0,3 procent. Dit komt onder meer doordat de prijsstijging van diensten in Nederland hoger is dan in de eurozone. In Duitsland, de grootste economie in de eurozone, is de inflatie hoger dan in Nederland. Bij enkele andere landen is er sprake van dalende prijzen. Volgens de ECB is er sprake van prijsstabiliteit als de inflatie onder, maar dichtbij, 2 procent ligt. Sinds februari 2013 is de inflatie in de eurozone lager dan 2 procent.