Prijzen industrie lager dan een jaar eerder

© Hollandse Hoogte

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in januari 2,2 procent lager dan in januari 2013. In december rekenden de fabrikanten 1,7 procent minder voor hun producten. De producten van de industrie zijn al bijna een jaar vrijwel onafgebroken goedkoper dan een jaar eerder. Dit valt vooral toe te schrijven aan de prijzen van de aardolieverwerkende en de chemische industrie.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Producten van de aardolieverwerkende industrie waren in januari 6,4 procent goedkoper dan in januari 2013. De prijsontwikkeling in deze branche hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie. Chemische producten waren 3,4 procent goedkoper dan een jaar eerder. Ook producten van de basismetaalindustrie (2,8 procent) en de voedingsmiddelen-, dranken- en tabaksindustrie (0,6 procent) waren goedkoper. Hiertegenover stonden prijsstijgingen bij de leerverwerkende industrie en de kledingindustrie.

Ten opzichte van december 2013 daalden de afzetprijzen in januari met 0,1 procent. De prijzen op de binnenlandse markt bleven gelijk, de prijzen op de buitenlandse markt daalden 0,2 procent.

Index afzetprijzen industrie

Index afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.