Prijzen industrie fractie hoger

De cijfers over de prijzen van de industrie gepubliceerd op 4 en 29 maart 2013 zijn gecorrigeerd. Meer informatie hierover in deze toelichting. De gecorrigeerde cijfers voor januari zijn terug te vinden in StatLine.

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in januari 0,4 procent hoger dan in januari 2012. De prijsstijging was kleiner dan in december 2012, toen de prijzen 2,0 procent hoger waren dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Voedingsmiddelen, dranken en tabak waren in januari ruim 5 procent duurder dan een jaar eerder. Hier staat tegenover dat de producten van de basismetaalindustrie, de papier- en grafische industrie en de aardolieverwerkende industrie goedkoper waren dan in januari 2012. De prijzen van producten van de aardolieverwerkende industrie waren in de voorgaande maanden nog duidelijk hoger dan een jaar eerder.

Index afzetprijzen industrie 

Index afzetprijzen industrie

Ten opzichte van december 2012 stegen de afzetprijzen van de industrie in januari met 0,4 procent. De prijsstijging op de buitenlandse markt (0,6 procent) was groter dan die op de binnenlandse (0,2 procent).

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.