Gemiddelde WOZ-waarde woningen blijft dalen

De gemiddelde woningwaarde volgens de Wet waardering onroerende zaken (wet WOZ) is op 1 januari 2012 uitgekomen op 232 duizend euro. Dat is ruim 2 procent minder dan een jaar eerder. Het is het tweede jaar op rij dat de gemiddelde WOZ-waarde is afgenomen. Deze is nu weer terug op het niveau van 2008.

Daling in bijna alle gemeenten

Bij 96 procent van de gemeenten ging de gemiddelde woningwaarde begin 2012 omlaag. Slechts bij 2 procent van de gemeenten was er sprake van een stijging. Bij zes van deze gemeenten was de toename minder dan 1 procent. In de gemeente Montferland daalde de  
WOZ-waarde met 9 procent het sterkst.

Gemiddelde woningwaarde per 1 januari

Gemiddelde woningwaarde per januari

Provincie Utrecht heeft hoogste gemiddelde woningwaarde

Van de provincies is de gemiddelde WOZ-waarde met 276 duizend euro het hoogst in de provincie Utrecht. De provincie Groningen heeft met 175 duizend euro de laagste woningwaarde. De woningwaarde in de provincies Limburg en Gelderland is met respectievelijk 3 en 2 procent het meest gedaald ten opzichte van 2008.

Gemiddelde woningwaarde naar provincie per 1 januari

Gemiddelde woningwaarde naar provincie per 1 januari

WOZ-waarde top-3 gemeenten boven de 600 duizend euro

Bij 60 procent van gemeenten ligt de WOZ-waarde boven het landelijke gemiddelde. Drie gemeenten steken er met een gemiddelde woningwaarde van meer dan 600 duizend euro met kop en schouders bovenuit. Deze top-3 bestaat uit de gemeenten Bloemendaal (630 duizend euro) Blaricum (604 duizend euro) en Laren (602 duizend euro). De gemeente Heerlen heeft met 133 duizend euro de laagste gemiddelde woningwaarde.

Gemiddelde woningwaarde naar gemeente, 1 januari 2012*

Gemiddelde woningwaarde naar gemeente, 1 januari 2012*

Willem Regeer

Bron: StatLine, Waarde onroerende zaken