Middelgrote bedrijven hardst getroffen door bouwcrisis

In het eerste kwartaal van 2012 daalde de omzet in de bouw met ruim 9 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal faillissementen steeg met 27 procent en het aantal banen in de bouw nam met 9 duizend af en kwam uit op 363 duizend. Vooral de middelgrote bouwbedrijven ervaren de gevolgen van de crisis.

Kleine omzetgroei kleinbedrijf

In 2011 ging bij de middelgrote bedrijven in de bouw in vergelijking met 2008, het recordjaar voor de bouw, ruim 16 procent omzet verloren. Het enige bouwsegment dat over deze periode een omzetstijging - van bijna 3 procent - wist te bereiken was het kleinbedrijf. Het grootbedrijf in de bouw zag evenals de totale bouw (exclusief projectontwikkelaars) de omzet in deze periode met bijna 9 procent afnemen.

Omzetontwikkeling bouw (exclusief projectontwikkelaars), naar omvang bedrijf

Omzetontwikkeling bouw (exclusief projectontwikkelaars), naar omvang bedrijf

Zware tijden in burgerlijke en utiliteitsbouw

De bouwers van woningen en bedrijfsgebouwen boekten in 2011 in vergelijking met 2008 het grootste omzetverlies, 16 procent. Deze daling kwam geheel voor rekening van het midden- en grootbedrijf, waar de omzetten met ruim 20 procent afnamen. Het kleinbedrijf echter zag zijn omzet in deze periode nog met 6 procent toenemen.

In 2011 hielden investeringen in infrastructuur de omzetten in de grond-, water- en wegenbouw in vergelijking met 2008 nog redelijk overeind. In totaal wist deze sector in deze periode een omzetstijging van ruim 1 procent te boeken. Hier was het juist het kleinbedrijf dat zich negatief onderscheidde. Hun omzet daalde met ruim 6 procent, terwijl het middenbedrijf ruim 9 procent omzetgroei realiseerde. Het grootbedrijf wist zijn omzet op het niveau van 2008 te handhaven.

Nieuwe opdrachten voor architecten (index bouwsom)

Nieuwe opdrachten voor architecten (index bouwsom)

Slechte vooruitzichten

Nieuw werk lijkt voorlopig minder voorhanden. De toekomstsignalen voor met name de burgerlijke en utiliteitsbouw zijn louter negatief. Zo daalde in 2011 de totale bouwsom van verleende bouwvergunningen voor nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen met 7 procent. Tevens daalde de verkoop van bestaande koopwoningen in 2011 met ruim 4 procent. In totaal werden 120 duizend woningen verkocht, ruim 40 procent onder het aantal van het topjaar 2006. De waarde van de nieuwe opdrachten van architecten daalde in 2011 met bijna 12 procent. Deze komt daarmee tot bijna 65 procent onder het niveau van 2007 uit.

Ron Duijkers

Bron: StatLine: