Afzetprijzen industrie bijna 4 procent hoger

De producten van de Nederlandse industrie waren in maart 3,8 procent duurder dan een jaar eerder. Daarbij stegen de prijzen op de buitenlandse markt met 4,1 procent, die op de binnenlandse markt met 3,4 procent. In februari namen de afzetprijzen van de industrie toe met 4,7 procent. De prijsstijging in de industrie is het laatste halfjaar geleidelijk kleiner geworden.

In bijna alle branches van de industrie rekenden de fabrikanten hogere prijzen dan in maart 2011. Net als in voorgaande maanden was de prijsstijging het grootst in de aardolieverwerkende industrie. In deze branche waren de prijzen 15 procent hoger dan een jaar eerder. De toename was wel iets kleiner dan die in voorgaande maanden. In de basismetaalindustrie waren de prijzen 2,6 procent lager dan in maart 2011.

De afzetprijzen van de industrie stegen in maart met 0,8 procent ten opzichte van februari. Ook in voorgaande maanden stegen de prijzen maand op maand. Dit is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent kostte in maart gemiddeld 94 euro. Zo hoog is de prijs in decennia niet geweest.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.