Conjunctuurbeeld weinig veranderd

Het conjunctuurbeeld was eind maart ongeveer gelijk aan dat van eind februari. Verbeteringen en verslechteringen hielden elkaar vrijwel in evenwicht. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt in de fase van laagconjunctuur. Dertien van de vijftien indicatoren in de Conjunctuurklok presteren onder hun langjarig gemiddelde.

De economie kromp in het vierde kwartaal van 2011. Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was 0,6 procent kleiner dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het derde kwartaal was er nog een groei van 1,1 procent. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal kromp de economie in het vierde kwartaal eveneens met 0,6 procent. Het was de tweede kwartaal-op-kwartaalkrimp op rij.

Het vertrouwen van consumenten daalde in maart. Ook de stemming onder de ondernemers in de industrie verslechterde.

Het volume van de uitvoer van goederen was in januari bijna 2 procent groter dan een jaar eerder. De bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa waren bijna 1 procent lager. De industrie produceerde 2 procent minder. Door huishoudens werd 1,7 procent minder besteed dan in januari 2011.

De kapitaalmarktrente kwam in februari uit op 2,2 procent, net als een maand eerder. De inflatie bedroeg 2,5 procent. De afzetprijzen van de industrie waren in 4,8 procent hoger dan in februari 2011.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid nam in februari met 5 duizend af. Het aantal vacatures daalde in het vierde kwartaal verder. Het aantal banen nam daarentegen iets toe. Er werden ook meer uren gewerkt voor uitzendbureaus dan in het derde kwartaal.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.