Bedrijven keren meer dividend uit in 2011

Beursgenoteerde Nederlandse bedrijven keerden in 2011 bijna 12 miljard euro aan dividend uit. Dat is 600 miljoen euro meer dan in 2010. Bijna al het dividend werd uitbetaald door niet-financiële bedrijven. Voor het eerst is bij meer dan de helft van het dividend de keuze gegeven om dit in aandelen te ontvangen.

Uitgekeerd dividend door beursgenoteerde bedrijven

Uitgekeerd dividend door beursgenoteerde bedrijven

Dividend niet-financiële bedrijven 11,5 miljard euro

De op de Amsterdamse beurs genoteerde niet-financiële bedrijven maakten in 2011 ruim 11,5 miljard euro aan dividend over aan hun aandeelhouders. Daarmee zijn de dividenduitkeringen van deze bedrijven bijna terug op het niveau van voor de economische crisis van 2009. In 2008 keerden deze bedrijven een recordbedrag van 12 miljard euro aan dividend uit.

De financiële sector keerde in 2011 slechts 200 miljoen euro uit. Ter vergelijking, in 2007 betaalde de sector nog een recordbedrag van ruim 8,5 miljard euro aan dividend.

Soort dividend

Soort dividend

Meer bedrijven geven aandeelhouders de keuze

Aandeelhouders kregen in 2011 vaker de keuze om hun dividend in aandelen te ontvangen. Voor het eerst keerden bedrijven meer dan de helft van het dividend uit als keuzedividend.

Keuzedividend biedt bedrijven de mogelijkheid om een deel van de dividenduitkering in kas te houden. Voor bedrijven is dit een relatief goedkope manier om geld aan te trekken voor investeringen of balansversterking. Door het gebrek aan vertrouwen in de financiële wereld is het voor bedrijven moeilijker geworden om geld aan te trekken. Uiteindelijk koos ruim de helft van de aandeelhouders voor dividend in aandelen, bedrijven hielden daardoor bijna 4 miljard euro in kas.

Jos van Heiningen

Bron:
StatLine, Dividend op gewone aandelen