Omzet detailhandel in oktober gekrompen

  • Omzetdaling non-foodwinkels houdt aan
  • Groei omzet supermarkten door hogere prijzen

In oktober 2011 heeft de detailhandel 1,7 procent minder omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. De prijzen waren 2,9 procent hoger, het volume kromp 4,5 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De omzetontwikkeling werd in oktober negatief beïnvloed door een andere samenstelling van de koopdagen dan in oktober vorig jaar. Na correctie hiervoor komt de omzet op vrijwel hetzelfde niveau uit als een jaar eerder en de krimp van het volume op 3 procent.

De omzet van de non-foodwinkels was in oktober 4,5 procent lager dan een jaar eerder. Dat is volledig toe te schrijven aan minder verkopen. De prijzen waren 1,4 procent hoger. Alle non-foodbranches realiseerden minder omzet. De winkels in consumentenelektronica en de textielsupermarkten hadden de grootste omzetdaling, de omzet van de drogisterijen nam het minst af.

Winkels in voedings- en genotmiddelen boekten ongeveer dezelfde omzet als een jaar eerder. De prijzen waren hoger, maar het volume kromp bijna net zoveel. Supermarkten behaalden een omzetstijging, terwijl de omzet van de speciaalzaken opnieuw lager was. Het minder gunstige koopdagenpatroon had veel invloed op de omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen. Zonder dit effect zou de omzet ruim 3 procent zijn gegroeid.

De postorderbedrijven en internetwinkels zetten in oktober minder om dan vorig jaar. Tankstations noteerden door hogere prijzen wel een omzetgroei.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads

Relevante links