Prijsdaling koopwoningen fractie kleiner

Verkochte bestaande koopwoningen waren in oktober gemiddeld 2,8 procent goedkoper dan in oktober 2010. De prijsdaling was een fractie kleiner dan die in september. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS en het Kadaster.

Alle woningtypen waren in oktober goedkoper dan een jaar eerder. Twee-onder-een-kapwoningen daalden met 4,0 procent het meest in prijs, appartementen met 2,4 procent het minst.

Alleen in Flevoland stegen de prijzen (met 1,4 procent), in alle andere provincies daalden de prijzen. De sterkste prijsdalingen waren in Friesland en Overijssel (circa 4 procent).

Ten opzichte van september 2011 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,4 procent. De daling was iets kleiner dan die in augustus en september.

In oktober wisselden bijna 9,5 duizend bestaande koopwoningen van eigenaar. Daarmee was het aantal verkopen 5 procent lager dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van 2011 zijn er ruim 98 duizend woningen verkocht. Dit is bijna 4 procent minder dan in dezelfde periode in 2010.

De bereidheid onder jongeren om een huis te kopen is in 2011 sterk teruggelopen. Zie het artikel  'Jongeren minder bereid een huis te kopen' voor meer informatie.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

De animatie huizenmarkt in beeld toont de regionale ontwikkeling van de verkoopprijzen en transacties van bestaande koopwoningen.