Omzet detailhandel groeit nauwelijks in derde kwartaal

  • Prijzen hoger, volume kleiner
  • Minder verkopen non-foodwinkels drukken omzet detailhandel
  • Vooral in september omzetkrimp non-foodwinkels

In het derde kwartaal van 2011 heeft de detailhandel 0,3 procent meer omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijzen waren 2,9 procent hoger, terwijl het volume 2,6 procent kromp. Vooral de non-foodwinkels drukten de ontwikkeling van de omzet en het volume. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Non-foodwinkels zetten ongeveer 2 procent minder om. Hogere prijzen compenseerden slechts gedeeltelijk de volumekrimp van bijna 4 procent. In bijna alle onderliggende branches nam de omzet af. Vooral winkeliers in bovenkleding en in consumentenelektronica realiseerden minder omzet.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden bijna 2 procent meer omzet dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzetgroei was volledig toe te schrijven aan hogere prijzen. Het volume kromp licht. Supermarkten realiseerden een hogere omzet, terwijl speciaalzaken een daling lieten zien.

Postorderbedrijven en internetwinkels noteerden een omzetstijging van bijna 6 procent. Ook de omzet van tankstations was hoger, ruim 5 procent.

De detailhandel boekte voornamelijk in september omzetverlies. Dit is bijna geheel toe te schrijven aan de non-foodwinkels. In deze winkels daalde de omzet in september bijna 6 procent. Het volume kromp met ruim 7 procent. Vooral van bovenkledingwinkels, winkels in consumentenelektronica en textielsupermarkten was de omzet fors lager.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads