Detailhandelsomzet hoger

De detailhandel behaalde in augustus 2011 bijna 3 procent meer omzet dan in augustus 2010. De toename komt louter door prijsstijgingen. Het volume was iets kleiner dan een jaar eerder.

De omzet in de detailhandel wordt sterk beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen. Met een zondag minder en een woensdag meer was deze in augustus 2011 gunstiger dan in augustus 2010. Het positieve effect hiervan op de omzetontwikkeling wordt geraamd op tweeënhalf procent.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden 4,5 procent meer omzet. Deze toename valt volledig toe te schrijven aan de supermarkten. De omzet van de speciaalzaken in deze branche was lager dan een jaar eerder.

Winkels in de non-foodsector realiseerden bijna 1 procent meer omzet. Binnen de non-food sector was het beeld wisselend. Textielsupermarkten, bovenkledingwinkels, winkels in huishoudelijke artikelen en vooral drogisterijen zagen de omzet toenemen. De omzet van doe-het-zelfzaken en winkels in consumentenelektronica nam daarentegen af. Bij winkels in woninginrichtingartikelen was de omzet vrijwel gelijk aan die van een jaar eerder.

Tankstations behaalden bijna 6 procent meer omzet dan in augustus 2010. Behalve de winkels en de tankstations maken ook postorderbedrijven en internetwinkels deel uit van de detailhandel. Hun omzet was 3,5 procent hoger dan een jaar eerder.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 13 oktober 2011 gepubliceerde bericht over de detailhandel. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.