Conjunctuurbeeld iets verslechterd

Het conjunctuurbeeld was eind juli iets slechter dan eind juni. Dit komt vooral doordat het producentenvertrouwen fors onderuit ging. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt nog wel dicht bij het middelpunt. Negen van de vijftien indicatoren presteren onder hun langjarig gemiddelde.

Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was in het eerste kwartaal 2,8 procent groter dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het is de hoogste groei in bijna drie jaar. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal groeide de economie in het eerste kwartaal met 0,9 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

De consument somberde in juli door. Het vertrouwen onder ondernemers in de industrie liep een flinke deuk op. Zakelijke dienstverleners waren daarentegen iets optimistischer over hun toekomstige omzet.

De industrie produceerde in mei 3 procent meer dan een jaar eerder. Het volume van de uitvoer van goederen was ruim 2 procent groter. Dit was de laagste groei in bijna anderhalf jaar. Het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa was bijna 10 procent groter dan in mei 2010. De consumptie van huishoudens groeide met 0,3 procent.

De kapitaalmarktrente daalde in juni met 0,1 procentpunt en kwam uit op 3,3 procent. De inflatie bleef onveranderd op 2,3 procent. De afzetprijzen van de industrie lagen 9 procent hoger dan een jaar eerder.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid daalde in juni met 9 duizend. In het eerste kwartaal van 2011 waren er iets minder banen van werknemers dan in het vierde kwartaal van 2010. Het aantal vacatures en het aantal uitzenduren zijn in het eerste kwartaal verder toegenomen.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.