Inflatie ongewijzigd 2,3 procent

  • Vliegtickets bijna 20 procent duurder dan vorig jaar
  • Benzine drukt inflatie
  • Nederland nadert eurozone

De inflatie is in juni uitgekomen op 2,3 procent. Dit is hetzelfde als in mei. Vanaf juni vorig jaar is de inflatie opgelopen van 0,8 naar 2,3 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De prijsstijging van vliegtickets had in juni een verhogend effect op de inflatie. Vliegtickets waren in juni 19,7 procent duurder dan een jaar eerder. Benzine had daarentegen een verlagend effect op de inflatie. Aan de pomp betaalde de consument in juni gemiddeld 1,646 euro per liter Euro95.

In juni was de inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) in Nederland 2,5 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in mei. In de eurozone bleef de inflatie 2,7 procent. De afgelopen maanden is het verschil tussen de Nederlandse inflatie en die van de eurozone steeds kleiner geworden.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.