Laagste lokale lasten voor huurder in Bernheze

Een alleenstaande zonder auto of hond die in een huurhuis woont, is in de gemeente Bernheze het goedkoopste uit. In 2011 betaalt deze huurder 187 euro aan lokale heffingen en belastingen. Woont deze alleenstaande in Reeuwijk, dan is hij met 756 euro vier keer zoveel kwijt.

Lokale lasten per gemeente voor een alleenstaande in een huurhuis zonder auto of hond, referentiegemeente Bernheze (hoe roder de kleur, hoe hoger de lokale lasten)

Lokale lasten per gemeente voor een alleenstaande in een huurhuis zonder auto of hond, referentiegemeente Bernheze (hoe roder de kleur, hoe hoger de lokale lasten)

Ook huurders met kinderen in Bernheze het goedkoopste uit

Hoeveel iemand aan lokale heffingen en belastingen kwijt is, hangt sterk af van de woonplaats en de persoonlijke situatie. Een stel met twee kinderen en een middenklasseauto in een huurhuis in Bernheze betaalt met 535 euro bijna drie keer zo veel als de alleenstaande huurder zonder auto. Net als bij de alleenstaande huurder is ook voor dit gezin Bernheze de goedkoopste gemeente. In Barneveld zou het stel 764 euro betalen, het gemiddelde bedrag in Nederland voor deze situatie.

Lokale lasten per gemeente voor een vierpersoonshuishouden in een huurhuis met een auto van 1 000 kg, referentiegemeente Barneveld (groen betekent lagere en rood betekent hogere lokale lasten)

Lokale lasten per gemeente voor een vierpersoonshuishouden in een huurhuis met een auto van 1 000 kg, referentiegemeente Barneveld (groen betekent lagere en rood betekent hogere lokale lasten)

Groot effect eigen huis op lokale lasten

Koopt het gezin in Bernheze een huis van 250 duizend euro, dan betalen ze 895 euro aan lokale lasten, 360 euro meer dan zonder eigen huis. Dit komt voor een belangrijk deel door de onroerendezaakbelasting. Maar ook de waterschapsheffingen zijn hoger voor huizenbezitters.

Arlen Hoebergen en Arjan Bruil