Producten industrie bijna 13 procent duurder

De prijsstijging in de industrie is de afgelopen maanden fors opgelopen. De afzetprijzen waren in februari bijna 13 procent hoger dan een jaar eerder. Het prijsniveau ligt hierdoor iets boven de top van medio 2008.

De prijsstijging hangt voor een deel samen met de ontwikkeling van de olieprijzen. De prijzen van de aardolieverwerkende industrie waren bijna 34 procent hoger dan een jaar eerder. Zonder deze branche lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie bijna 10 procent boven het niveau van februari 2010.

Producten van de chemie waren 22 procent duurder. Bij de basismetaalindustrie (bijna 18 procent) en de voedingsmiddelenindustrie (13 procent) liep de prijsstijging eveneens in de dubbele cijfers. Ook in de overige branches waren de prijzen hoger dan een jaar eerder.

Ten opzichte van januari stegen de afzetprijzen in februari met 2 procent. Daarbij stegen de prijzen op de buitenlandse markt harder dan die op de binnenlandse markt. Met meer dan 7 procent was de stijging bij de aardolieverwerkende industrie beduidend groter dan bij de andere branches.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.