Lichte daling omzet detailhandel

  • Na correctie voor koopdagen kleine toename omzet
  • Lagere omzet voor zowel food- als non-foodwinkels
  • Omzet van detailhandel via Internet blijft fors toenemen

In oktober van dit jaar heeft de detailhandel 1,7 procent minder omgezet dan in oktober 2009. De prijzen waren 1,3 procent hoger, het volume was 3,0 procent kleiner. In oktober 2010 is de omzetontwikkeling in de detailhandel negatief beïnvloed door een minder gunstige samenstelling van koopdagen dan in oktober 2009. Na correctie voor dit effect is er echter sprake van een omzetgroei van ongeveer 1 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Non-foodwinkels behaalden in oktober bijna 4 procent minder omzet dan in oktober een jaar eerder. Vooral het volume kromp, de prijzen bleven vrijwel gelijk. Binnen de non-foodsector boekten vooral winkels in woninginrichting en kledingwinkels minder omzet. De kledingwinkels noteerden een maand eerder juist een flinke omzetgroei.

De winkels in voedings- en genotmiddelen boekten in oktober 1 procent minder omzet dan in dezelfde periode van 2009. Dit is vooral te wijten aan bijna 4 procent omzetkrimp bij de speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen. Bij supermarkten was de omzet nauwelijks lager.

De detailhandel via Internet behaalde in oktober de hoogste omzetgroei binnen de detailhandel. De omzet in deze branche was ruim 11 procent hoger dan een jaar eerder. Deze detaillisten behalen het hele jaar al hogere groeicijfers dan de detaillisten via winkel.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken